Open/Close Menu Élő beszélgetések az egyén és a világ nagy kérdéseiről, a párkapcsolat, vallás, hivatás, válság, gyász, lelki és szellemi utak tükrében.

Elkezdődött egy új esztendő – de szinte minden, amivel szembetalálkozunk, a múltból jövő örökség. Ennek oka, hogy befejezetlen ügyek ballasztját vonszoljuk magunkkal közösen. Bárhová nézünk, megoldatlan konfliktusok, háborúk, fokozódó klíma- és környezeti válság, nyomor, éhezés és elnyomás. Problémákba gabalyodtunk számtalan módon. Mi az igazán új ebben az új évben a régi rendezetlenségek új halmán kívül?

Nem fér hozzá kétség, hogy annak a világnak a nagy része, amit mi magunk teremtettünk, gyógyíthatatlan beteg. De még akkor is tehetünk valamit, ha valaki vagy valami halálosan beteg. Hiszen így cselekszünk a betegekért és haldoklókért is. Miképpen újulhat meg valami, ami öreg és beteg?

Némely kultúrákban vannak erre kifejezések, melyekkel a közösség legkisebb formáját, a házasságot illetik. Anyagok nevét használják annak kifejezésére, hogy a kölcsönös hűség és szeretet révén a házastársi kötelék folyamatosan erősödik: a réz-, az ezüst-, az arany- és a gyémántlakodalomra* gondolok. És bár a válság és a konfliktus gyakorlatilag minden házasságban jelen van, bár a szeretetnek időnként csak az egyik oldalról kell jönnie, és bár a házastársak csak öregszenek, gyengülnek és egyre tétovábbak lesznek, a szeretet alkímiája bearanyozza a köteléket, vagy olyan kristályossá teszi, mint a gyémánt.

Nemcsak a házasságra igaz ez, hanem a közösség összes formájára. A szeretet és a hűség bárhol gyakorolható – a munkahelyen, a lakótársakkal szemben, az emberekről és állatokról való gondoskodásban. Még amikor teljesen magunkba roskadtunk, akkor is hűnek kell maradnunk a földhöz, legyen bármilyen beteg.

Az alkímia az a művészet, amelyben a semmiből valamit teremtünk, a halandó világot halhatatlan műalkotássá tesszük. Az alkímia több, mint változás – átalakulás, átlényegülés. Végső soron csak a szeretet képes erre. Amikor minden elromlik, amikor semmi nem tudja megállítani a földi létezés haldoklását, hanyatlását, egyedül a szeretet eszköze tud a lefelé vezető úton egy felfelé vezető utat teremteni.

És amikor az emberi szeretetet Isten szeretete koronázza meg, amikor a szeretet kétoldalú lesz, mindketten elkezdünk észrevétlenül, láthatatlanul egy új világot teremteni: az ég és a föld aranylakodalmát.

2023. január 1.

*A 12,5., 25., 50. és 60. házassági évfordulók

Fordította: Boros Mária

© 2019 A Keresztény Közösség Egyház