Emberszentelő szertartások

Emberszentelő szertartásokat megújult oltárunknál csütörtökönként 7 óra 30 perctől és vasárnaponként 10 órától teljesítjük Budapesten (1051 Budapest, Nádor u. 34. I/1. 5-ös kapucsengő). Érkezés a szertartás előtt legkésőbb 5 perccel. A szertartások esetleges elmaradását, vagy helyszínének változását az eseménynaptárban lehet követni.

*    *    *

2023. december 17-én, az emberszentelő szertartás után, 11:30-kor

A reformáció magyarországi gyökerei

címmel előadást tart nekünk Balogh Ádám.

Az előadás során az alábbi témákat érinti majd:

  • A reformáció rövid története teológiai, társadalmi és kulturális szemszögből.
  • A magyarországi reformáció sajátosságai.
  • Ferences ellenzéki áramlat a Dózsa-féle parasztháború és a reformáció hátterében.
  • Mi állhat a reformáció hihetetlen gyors terjedése mögött, hogy alig pár évtized alatt az ország majd 90 %-a áttért az új hitre?
  • Miről árulkodnak a középkori magyar inkvizíciós perek jegyzőkönyvei?
  • Manicheista emlékek nyomában.

*    *    *

Vicke von Behr őszi látogatása gyülekezetünkben ELMARAD

2023. október végére vártuk Magyarországra Vicke von Behrt, aki 2005-től 2021-ig volt a Keresztény Közösség legfelső vezetője. Míg ismert elődei (Friedrich Rittelmeyer és Emil Bock) elsősorban írásaikon keresztül szólnak hozzánk, ő szerény és bölcs személyiségével közvetlenül hatott az életünkre, hiszen abban az időszakban állt a Keresztény Közösség élén, amikor a magyarországi gyülekezet megszületett (2011), illetve Imrét és Annát pappá szentelték. Vicke von Behr többször járt már Magyarországon, segítette a gyülekezetalapításunkat, jelen volt Gwendolyn Fischer búcsúztató és Bozókiné Anna beiktató ünnepségén is.

Betegség miatt Vicke von Behr őszre tervezett látogatása elmarad, de bizakodunk, hogy tavaszra sikerült új időpontot egyeztetnünk vele. 

A mielőbbi találkozásig jó szívvel ajánljuk nektek megtekintésre Vicke von Behr tavalyi stuttgarti előadását.

*    *    *

Rendszeres csoportmunkák és beszélgetések 2023 ősztől

Ősszel folytatódnak kápolnánkban a rendszeres csoportmunkák és beszélgetések. Silye Imre vezetésével 2023. szeptemberében új csoport is indul Gyakorlatok élethelyzeteinkből címmel. Az egyes csoportok leírását időről időre frissítjük, aktuális tudnivalók a ezen az oldalon, az időpontok pedig a naptárban találhatók.

 

*    *    *

Ukrajnához kapcsolódó letölthető híreink

Freundeskreisbrief-Ukraine-2022-2023 magyar képaláírásokkal

Az ukrán közösség hírlevele angolul 2022 végén

Az ukrán közösség hírlevele németül 2022 végén

Tatyjana Nyecsitajlo beszámolója Kijevből 2022 Karácsony

Tatyjana Nyecsitajlo beszámolója Kijevből 2022 december

Andrej Zsilcov beszámolója Odesszából 2022 november

Tatyjana Nyecsitajlo beszámolója Kijevből 2022 november

Andrej Zsilcov beszámolója Odesszából 2022 06 18

Egy különös módon alakult angliai koncert 2022 02 24

*    *    *

A lélek útja a halál után

2023. májusban folytatódik kápolnánkban Strassenreiter József beszélgetés sorozata. További alkalmak:

Május 19.  péntek 17:30: A haldoklás és a halál – Szellemi, testi és leki történések és az azokhoz kapcsolódó teendők, a halál pillanata, megélése. Kísérés.

Június 16. péntek 17:30: A kamaloka, ill.tisztítótűz I. – Átlépés a Halál kapuján, külöböző halál okok, a tabló, átlépés a Hold- szférába, a Hold-tanítók, a szféra más lakói. Kapcsolat az elhunytakkal.

Szeptember 15. 17:30-kor. A kamaloka, ill.tisztítótűz II. – A Hold-szféra rétegei, feladatok, Fiziognómia, karmacsírák kialakítása, kapcsolat a karmikus, társakkal és az angyalunkkal.

További időpontok 2023-ban: okt. 13, nov.17, dec 15.
2024-re tervezett alkalmak: jan.12, febr.9, márc.8., ápr.12, máj.10, jún.7.

Az alkalmak mindig pénteken 17:30-tól lesznek a kápolnában. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Érdeklődni lehet: Strassenreiter Józsefnél (+36 30 4446634, napkorbt@gmail.com).

 

*    *    *

Ravatalozó/temető tervező találkozó

Az elmúlt évek tapasztalatai fokozott erővel mutatják, hogy nagy szükség van egy olyan ravatalozó tér (és lehetőség szerint temető) kialakítására, amely a Keresztény Közösség szellemiségében működve méltó módon tudja szolgálni a halál utáni létbe lépő emberek és hozzátartozóik sokrétű igényeit.

Néhány társunk a közösségből már évek óta hordozza ennek az impulzusnak a csíráját. Őket személyesen is meghívtuk az alábbi találkozóra, melyen elkezdünk közösen gondolkodni erről. Tágabb körből is várjuk azokat, akiket megszólít ez a törekvés, és akiknek van kapacitásuk rendszeresen közreműködni abban, hogy terveket készítsünk egy saját fenntartású ravatalozó/temető szellemi, jogi és gazdasági feltételeinek megteremtéséhez, a szükséges képességek fejlesztéséhez.

A találkozó helyszíne a Nádor utcai kápolnánk (1051 Budapest, Nádor utca 34. 1. emelet 1.; ötös kapucsengő). Az első találkozó időpontja 2022. november 20., vasárnap 11:30-tól 14:00 óráig. Időről-időre beszámolunk majd a folyamatról az egész gyülekezetnek, hogy azt minél többen tudjátok követni.

*    *    *

Haladva az öregkor felé – lélekben gazdagodva, a nehézségekkel megküzdve

Új csoportmunka indult a Keresztény Közösség Nádor utcai kápolnájában 2022. november 5-én. A csoportos együttlétek munkáját meghívott előadók is segítik. Ebben az évadban Bozókiné Anna, a Keresztény Közösség lelkésze, dr. Jakab Tibor belgyógyász és antropozófus, illetve Strassenreiter József voltak a beszélgetőtársaink. A beszélgetések 2023. őszén folytatódnak.

Érdeklődni lehet a szervezőknél: Bolf Hajnalkánál a 0672 332-788-as és Mészáros Máriánál a 0670 387-9795-ös telefonszámon. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

*    *    *

Emberszentelő szertartások németül

2022. június óta a hónap első csütörtökén német nyelven teljesítjük az emberszentelő szertartást. A népek közötti távolság csökkentése és a népszellemek együttműködési készségének növelése érdekében alkalmanként más nyelven is szeretnénk tartani emberszentelő szertartást. Papjaink második nyelvként németül tudják tartani, az antropozófia és Rudolf Steiner segítségével megújított kultusz eredeti nyelvén.

Mindenkit szeretettel várunk!

*    *    *

Változások a kápolnában 2022 februártól

Szertartások kezdete
Februártól a szertartások előtt legkésőbb 5 perccel szeretnénk megadni az elmélyülés lehetőségét a szertartáson résztvevőknek. Ezért a kapucsengőt a szertartás kezdete előtt 5 perccel kikapcsoljuk és az ajtót zárjuk, első alkalommal február 3-án, csütörtökökön 7.25-kor, utána február 6-án vasárnap 9.55-kor és a továbbiakban. A házigazda 5 perccel szertartás előtt csengetéssel jelzi, hogy kérjük a beszélgetéseket befejezni és helyetfoglalni. Kérjük, segítsétek az elcsendesedés megteremtését!

Telefonhasználat a szertartástérben, a kápolnában
A szertartások élő terének védelme érdekében kérjük, hogy a mobiltelefonokat a szertartástérbe ne vigyétek be. A szertartás idejére kérjük a telefonokat kikapcsolni, vagy repülő üzemmódba állítva a szertartás terén kívül hagyni.