Vlagyimir Szolovjov (1853-1900)

„A béke arca” olvasókör létrejöttét Andrej Zsilcovnak, odesszai papnak a kelet-európai Keresztény Közösségek 2015. októberében Tbilisziben tartott találkozóján elhangzott előadása inspirálta, melyben felidézte Vlagyimir Szolovjov Három beszélgetés és az Antikrisztus története című elbeszélését. Kezdetben az volt a célunk, hogy megismerjük Vlagyimir Szolovjov magyar nyelven olvasható filozófiai, vallásbölcseleti műveit. Munka közben lényeges kapcsolódási pontokat tálaltunk: Rudolf Steiner többször kiemelte előadásai során Szolovjov jelentőségét a szellemi élet szempontjából. A történelmi szimptomatológiáról tartott előadássorozatának 1918. november 2-i előadásán a következőket mondta: „Szolovjov az orosz nép legnagyobb filozófusa (…) minden közvetlenül beleárad, amit Krisztus-impulzusnak nevezhetünk…” és „Szolovjov bizonyos módon a földi birodalmat az isteni birodalomba akarja felemelni…”

„A béke arca” olvasókör folytatja munkáját. Vlagyimir Szolovjov által inspirálva, Rudolf Steiner és más szerzők műveinek olvasása révén szeretnénk megérteni a jó és a gonosz a működését a világban, megtanulni reagálni a felénk áramló mindennapi problémákra, világhelyzetre, együtt élni azokkal, ugyanakkor egy belső egyensúlyt megtartani, és szeretnénk megérteni azt is, hogyan szolgálják a bennünket körülvevő antikrisztusi megnyilvánulások érzékeink fejlődését.

Céljaink között szerepel Rudolf Steiner megnyilvánulásainak tanulmányozása Vlagyimir Szolovjovról, az oroszságról, szlávságról, amely segítheti a szláv lélek megismerését, átélését.

Jelenleg: Rudolf Steiner Beszédek az orosz hallgatósághoz címmel az Agapeanum kiadó gondozásában megjelent két előadását olvassuk.

Az időpontok a programismertetőnkben találhatók. A csoporthoz bármikor lehet csatlakozni, minden érdeklődőt szeretettel várunk. Érdeklődni lehet Nagy Ágnesnél vagy Vincze Zsuzsánál: zsannavi@gmail.com