Eutanáziának az élet megrövidítését, kioltását, a halál mesterséges előrehozatalát nevezzük. Aktív eutanázia, mikor az orvos valami olyat tesz, amely a beteg életét megrövidíti a beteg kérésére. A beavatkozás célja a beteg elviselhetetlen szenvedéseinek csökkentése a beteg halálának előidézésével.

Az asszisztált öngyilkosság során az orvos lehetőséget teremt arra, hogy a beteg egy halálos dózisú gyógyszer bevételével maga vethessen véget életének.

A 2024 februárjában hatályos magyar jogszabályok szerint az aktív eutanázia és az asszisztált öngyilkosság minden formája tiltott, a cselekedet emberölésnek minősül, és büntetőjogi következményei vannak.

Lehetőség van az egészségügyi ellátás visszautasítására. Minden cselekvőképes beteget megillet az ellátás visszautasításának joga, kivéve, ha ezzel mások életét vagy testi épségét veszélyezteti.

A hospice-palliatív szemlélet nem sietteti és nem késlelteti a halált, ám mindent megtesz a kínzó tünetek enyhítéséért, az emberi méltóság megőrzéséért és az elérhető legmagasabb életminőségért. A hospice betegellátás magyarországi helyzetéről szóló jelentéseket itt teszik közzé: https://hospice.hu/hospice-jelentesek

A téma egyik szakértője Dr. Hegedűs Katalin, akinek két publikációja letölthető innen:

Újabb viták az eutanáziáról és a palliatív terápiáról (2008)

Létezik-e jó halál? (2012)