Serdülőkorban nagy változások történnek a gyermekben testi, lelki és szellemi szinten. A testi érés, az önállósodó lelki élet és az ideálok megjelenése egyszerre hatnak, gyakran nehezen terelhető hullámokat vetve. Távlatokat nyújtó magaslatok és veszélyeket rejtő mélységek kezdenek feltárulni, és felébred a törekvés az élet egyre önállóbb, egyéni vezetésére. A konfirmáció ehhez a próbatételekkel teli fejlődési folyamathoz kapcsolódik. Az élet forrásához, Krisztushoz vezeti a gyermeket, hogy a Feltámadott erejéből tudjon meríteni örömben és szenvedésben. Ez a szentség egyben megnyitja az utat az emberszentelő szertartáshoz. Az ifjúkorba lépő gyermek első alkalommal részesül kommunióban, ami megerősíti őt ahhoz, hogy elkezdhesse önnevelését és saját életútját.

Konfirmációra készülők nyári tábora

A konfirmáció szentségét a 14 éves fiatalok fogadják közösségünkben, amit egy éves felkészítési folyamat előz meg. A felkészülést minden évben egy nyári táborral kezdjük, ahová az ország több pontjáról érkeznek a gyermekek. A tábor idén az Őrségben, Ispánkon lesz.

A 2024. július 15 –19-ig tartó konfirmációs táborba a 2010 Húsvétja és 2011 júniusa között született gyermekeket várjuk.

A létrejött csoport felkészítését 2024 őszén folytatjuk. Konfirmációjuk 2025 Húsvét időszakában lesz.

Jelentkezés legkésőbb június 15-ig Bozókiné Annánál; tel: +36 20 463 4163; email: bozoki.anna@akeresztenykozosseg.org

Itt található a tájékoztató és a jelentkezési lap.

*****

A konfirmációra készülés margójára

A mostani körlevélben több területről írtam, ahol szintén az alábbi vagy hasonló kérdések merülnek fel: Hogyan tovább? Hogyan lehetne még jobban, mélyebben, tartalmasabban csinálni valamit? Mi az, ami ma működőképes?
Ilyen a konfirmációra való felkészülés folyamata is, amelyben meghatározó tényező, hogy a szülők és gyermekek már a konfirmációra készülés előtt is rendszeresen jelen vannak-e a közösségünkben és kapcsolódnak-e hozzánk. Ha ez a kapcsolódás nem jön időben létre, az mindenkinek megnehezíti a konfirmációhoz vezető utat, és akadályává is válhat a konfirmációnak.

Azokat a családokat, akik a Keresztény Közösségben kérték a keresztelőt a gyermekük, gyermekeik számára, személyesen keressük meg a felkészülési folyamat első lépését jelentő nyári tábor előtt. De vajon tényleg ez az első lépés a konfirmációra való készülésben? Vagy már sokkal korábban elkezdődik, elkezdődhet ez a folyamat?

A tapasztalat azt mutatja, hogy azok a gyermekek, akik rendszeresen átélik az iskolás gyermekek vasárnapi szertartását (akár nálunk volt a keresztelőjük, akár nem), azok ismerik a közösséget, a felnőtteket, gyermektársaikat és a papokat. Ez biztonságérzetet nyújt nekik, és így számukra természetes, hogy az általuk már ismert folyamat halad tovább a konfirmációra készüléssel, amiben szívesen részt vesznek.

Közösségünk sajátossága, hogy a tagok, érdeklődők az ország számtalan pontján élnek. Rendszeres szertartásokra viszont szinte csak Budapesten van lehetőség, néhány alkalommal az évben Ispánkon és Szombathelyen is, illetve a nyári táborokban. Nem könnyű megoldani, hogy a távolság, és az egyre sűrűbbé váló programok között a családok messziről rendszeresen eljussanak a szertartásokra. Mégis talán tudunk egy kis lépést tenni. Talán a figyelem segíthet ebben.
Talán ki lehet azt tűzni, hogy az évben, például négy alkalommal felutazunk egy hétvégére, és ismerkedünk a szertartással, a vallási hangulattal, a közösséggel…

Nem túl sokat és nem túl keveset vállalni. Annyit, amennyi még bírható, ám a figyelmet, a kapcsolódást megtartja. Könnyebb lehet akkor egy olyan folyamatba belépni a gyermeknek, ami a konfirmáció felé vezet.

És ha valakinek szállásra van szüksége, mert az oda-visszautazás nem tehető meg egy napon, az bátran keressen minket ez ügyben is. A kápolnában van erre is lehetőség.

Bozókiné Anna és Silye Imre