Miért van szükség a keresztelőre?
A keresztelő és a többi szentség jelentőségét is segít megérteni, ha arra gondolunk, hogy életünk nem a születéssel kezdődik. A leendő szülők közvetlenül is tapasztalhatják a magzat megelevenedését a várakozás időszakában, és valójában a testi fejlődés már a fogamzással elkezdődik. De mi van, mi volt a fogamzás előtt?
Egy két és fél éves gyermek egy más témájú beszélgetés közben váratlanul azt mondta: „Egyszer fent voltam magasan az égben, de aztán lenőttem!”. Az isteni-szellemi világból, a szellemi létezésből növünk le a földi világba a megtestesülés folyamatában. Ugyanakkor növekednünk kell az elhagyott szellemi világ felé. Fel kell fedeznünk az élő istenit, szellemit a természetben, az emberek közötti kapcsolatunkban és az egész élethez való viszonyunkban. Így ébredhet bennünk tisztelet a természet iránt, növekedhet az embertársaink iránti szeretet és erősödhet a sorsunkat vállalni képes akarat. Fel kell nőnünk oda, ahonnan lenőttünk. Ahogy a Keresztény Közösség hitvallásában, a Credoban elhangzik: Krisztus az „égi erők ura a Földön”. A keresztelő hatására megtalálhatjuk Őt a földi életben, mélyebben befogadhatjuk gyógyító erejét, és elfogadhatjuk Őt mint segítő vezetőnket.

A keresztség szentsége Krisztus feltámadási erejével hatja át a megkeresztelt gyermeket szubsztanciák közvetítésével. A víz által mindent átható életerővel, a só által fénnyel teli, áttetsző formaképzéssel, a hamun keresztül pedig a megszületendő jövendő iránti nyitottsággal. Mindez a szülők, a keresztszülők, a pap és az egész keresztelő gyülekezet jelenlétében és akaratából történik. Hatásának kibontakozását folyamatosan támogatni kell egészen a konfirmációig.

Egyre több család érdeklődik keresztelő iránt. Örömmel fogadjuk ezt, és segítjük a felkészülést! Ennek első lépése, hogy a szülők ismerjék a Keresztény Közösséget, legalább valamelyik szentségen keresztül. Ajánljuk megismerni az iskolás gyermekek vasárnapi szertartását és lehetőleg a konfirmációt is, mert ezek kísérik a vallásos nevelés következő szakaszait. A szülők és keresztszülők számára tartott felkészítő beszélgetések mellett lényeges segítség a részvétel valamelyik keresztelőn vagy a témához kapcsolódó előadáson. A várólistán előnyben részesítjük azokat a gyermekeket, akik a következő konfirmációra készülnek, viszont még nincsenek megkeresztelve. A jelentkezéseket az alább letölthető jelentkezési lapon kérjük átadni vagy dokumentumban elküldeni Bozókiné Tengely Annának vagy Silye Imrének. A keresztszülők neve később is közölhető. Ha szükséges, a keresztszülők választásához is tudunk segítő szempontokat nyújtani az első felkészítő beszélgetésen.

Jelentkezési lap keresztelőre